wie zijn wij wat doen we projecten partners contact

Recreatiemakelaar

 
Vakantiehuis als pensioenvoorziening
 
Bergstein
Loek Bergstein-Recreatiemakelaar
 
Een tweede huis in het buitenland kan een prima pensioenvoorziening zijn. Je hebt een eigen stekje in je favoriete vakantieregio en kunt het verhuren in de tijd dat je er zelf niet woont. Steeds meer Nederlanders verenigen op deze manier het nuttige met het aangename. Het kopen van een buitenlands stulpje vraagt echter wel om goede begeleiding door een gespecialiseerde makelaar die de regels en gebruiken ter plekke goed kent. Ook fiscaal gezien is deskundige begeleiding geen overbodige luxe. "Wie op eigen houtje de huizenmarkt in het buitenland betreedt, kan gemakkelijk ten prooi vallen aan foute marktpartijen", weet Loek Bergstein. Als gespecialiseerd recreatiemakelaar bij Boek en Offermans Makelaars kent hij de voorbeelden. "Hetzelfde huis in één dorp in Spanje te koop bij vier verschillende makelaars, tegen vier verschillende prijzen, is soms heel normaal. Natuurlijk blijf je altijd afhankelijk van de integriteit van plaatselijke marktpartijen, maar als recreatiemakelaars hebben we een uitgebreid netwerk opgebouwd van bewezen betrouwbare partners. Daarnaast weten wij welke Nederlandse partijen, zoals notarissen en banken, veel ervaring hebben met buitenlands onroerend goed." Vaak kiest men voor een buitenlands huis of appartement binnen een groter project of complex vanwege de aanwezigheid van Nederlandse buren, clubjes of een golfbaan. Loek Bergstein bezoekt zelf regelmatig projecten in het buitenland. "Omdat ik deze projecten persoonlijk gezien heb, kan ik heel veel vragen van potentiële kopers beantwoorden, zodat men zich een goed beeld kan vormen." De keuze voor een bepaalde buitenlandse regio is puur een gevoelskwestie, stelt Loek Bergstein. "Je moet iets met het land hebben. Wie voor Hongarije kiest, heeft waarschijnlijk iets met die levensstijl, natuur of cultuur. Een liefhebber van Spanje zoekt misschien de aanwezigheid van een golfbaan of strand of houdt vooral van het klimaat." Een andere doelgroep voor de buitenlandse huizenmarkt zijn de senioren. Op veel plaatsen verrijzen in snel tempo resorts met bungalows of appartementen waar tevens medische en zorgfaciliteiten aanwezig zijn naast winkels, restaurants en (Nederlands) vertier. Vooral het Spaanse Alicante en Murcia kennen een groeiende belangstelling van Nederlanders. De meeste mensen raken tijdens een vakantie verliefd op een bepaald land of specifieke buitenlandse regio. Volgens Loek Bergstein schuilt in die emotionele binding wel een risico: "Een huis kopen voor eigen permanente bewoning is toch iets anders dan vakantie. Een realistische kijk op alle factoren voorkomt teleurstellingen." Tips van de recreatiemakelaar: 
 
  • Zoek een buitenlandse locatie die gevoelsmatig goed bij je past wanneer je een huis koopt voor eigen bewoning. Als het pand puur als beleggingsobject dient, is de nabijheid van een golfbaan of ligging in een vakantiepark aantrekkelijk voor je huurders.
  • De prijzen van buitenlands onroerend goed zijn doorgaans altijd ‘kosten koper’ dus zelden ‘vrij op naam’. Houdt rekening met gemiddeld 10% aan extra kosten. Informeer vooraf naar de plaatselijke kosten en tarieven van nutsvoorzieningen.
  • Ook een tweede huis is maatwerk. Schakel een makelaar in die gespecialiseerd is in de buitenlandse markt.
  • Het binnenland van Spanje en België zijn aantrekkelijk en vaak financieel interessanter dan een pand aan de doorgaans dure kust.
  • Bij specifieke wensen kan afwachten een betere keuze zijn dan het wegstrepen van voorkeuren. Bij projecten in aanbouw is het vaak nog mogelijk om eigen wensen en voorkeuren te laten verwerken tijdens de bouw.
Villa Spanje
Voorbeeld Villa Spanje
   
  Postbus 144  |  NL - 6400 AC Heerlen  |  T 0031 (0)45 - 571 6341  |  info@bergsteinvastgoed.nl